viamirella.nl

Verhalen schrijven, dat is één van de dingen die ik het liefste doe. Mijn eerste verhaal schreef ik toen ik een jaar of zes was. Over een domme schilder, die de verfpot liet vallen en toen helemaal onder de verf zat. Ik maakte er zelf de tekeningen bij.
Door de jaren heen heb ik me (gelukkig) wel ontwikkeld en is de kwaliteit van de stukken verbeterd. Ook zijn de getekende illustraties inmiddels vervangen door foto's, het liefst door mijzelf gemaakt. 

 

Ook nu nog schrijf ik graag fictie, maar vanuit Via Mirella richt ik me met name op het sociaal-maatschappelijk domein. Ik word vooral gevraagd voor achtergrondreportages, 'human interest' verhalen, interviews en  (korte of lange) biografieën. Of teksten voor een website, brochure of blog.
Om een idee te geven van de mogelijkheden (én omdat ik er best trots op ben), kan je hieronder een aantal van de door mij geschreven stukken downloaden. Ook wordt hieruit zichtbaar wat ik het beste kan, en wat ik het leukste vind om te doen. Persoonlijke verhalen schrijven over onderwerpen die me raken. En dus vaak gaan over maatschappelijke onderwerpen als de kwaliteit van zorg en welzijn, het wel en wee van sociaal kwetsbare burgers en duurzaamheid (in de breedste zin van het woord). 

 

Welzijnsorganisatie Diverz uit Zwijndrecht wil graag de verhalen van haar cliënten en medewerkers onder de aandacht brengen. Daarom heeft directeur Yvonne Zuidgeest mij gevraagd hun verhalen op te schrijven. Ik heb al meerdere interviews gedaan en o, wat een ontroerende ontboezemingen kreeg ik te horen. De verhalen staan op de website van Diverz: www.diverz.info

 

Voor het Jeugd InterventieTeam (kortweg JIT), onderdeel van de Haagse welzijnsorganisatie Xtra, werk ik momenteel aan het JIT Magazine. Daarvoor ga ik op bezoek bij een aantal samenwerkingspartners, en voer ik gesprekken met de professionals en de jongeren om wie het gaat. Het eindresultaat is prachtig geworden en hier te lezen.

 

In Ypenburg verschijnt iedere woensdag 'De Eendracht' - een goed gelezen huis-aan-huiskrant. De Eendracht publiceerde in de zomer van 2018 eenmaal per twee weken een duurzaam verhaal van mijn kant: 'Ypenburgers in het zonnetje'. Ik schreef onder anderen over Karel en zijn project om Ypenburg te voorzien van duurzame energie, Peter die een eigen superzuinige kachel heeft ontworpen en in een energiepassief huis woont, over bedrijfsleider Boris van de grootste kringloop van Nederland en over de diervriendelijke Haagse Eitjes van Hans.

 

Voor MEE ZHN en zusterorganisatie VTV leverde ik input voor diverse brochures. Onder andere met een verhaal over Mats, een 16-jarige jongen met Down, die dankzij 'MEE op weg' zelfstandig naar school kan reizen. En een verhaal over de Vrijwillige Thuishulp - vrijwilliger Roos, die de alleenstaande en visueel beperkte moeder Anne ondersteunt in de zorg voor haar driejarige zoontje en het verhaal over Rutger, een jongen met beperkingen, die om de week liefdevol wordt opgevangen door een gastgezin. 

 

Langer geleden, maar nog steeds leuk om te lezen:

De verkiezingskrant Kies MEE! werd gemaakt in opdracht van MEE Zuid-Holland Noord. Ik interviewde een groot aantal wethouders over hun politieke ambities en plannen op het gebied van zorg en welzijn, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. 
De krant is een pareltje geworden, dankzij de mooie samenwerking tussen opdrachtgever MEE ZHN, vormgever Ab Bol van Lumen en fotograaf Gilles Boeuf. En Via Mirella natuurlijk.

Voor netwerkorganisatie Delft voor Elkaar deed ik een serie van tien interviews met Delftenaren, die allemaal te maken hadden met Delft voor Elkaar: als vrijwilliger, mantelzorger, professional en cliënt. Een mooi 'tienluik', gepubliceerd op de website van Delft voor Elkaar. Het interview dat me het meest is bijgebleven, is dat met mevrouw Middendorp. En dame op leeftijd, die ondanks dat ze zelf ernstige chronische reuma heeft, toch haar dementerende echtgenoot bleef verzorgen. En dat alles met een lach en vol positiviteit. 

Interviews en verhalen over duurzaamheid. De gemeente Den Haag voert campagne om energiebesparing te stimuleren: 'Hou van je huis'. Eén van de aandachtsgebieden hiervoor is het Haagse stadsdeel Laak. Ik heb de afgelopen twee jaar heel wat huizen in Laak van binnen mogen bekijken en bewoners gevraagd hoe zij energie besparen. Het interview met de 84-jarige mijnheer Uiterwijk is zelfs gepubliceerd in De Oud-Hagenaar. 
Voor datzelfde project 'Hou van je huis' bedacht ik trouwens een originele manier om te laten zien hoe bewoners in Laak energie besparen. Dat staat op de pagina ' Ideeën'. 

 

Ook meer zakelijke interviews of professionele teksten kunnen door Via Mirella worden gemaakt. Momenteel ben ik verbonden aan de Duurzaamheidskring Zorg die vanuit Dienst Publiekszaken door de gemeente Den Haag wordt georgansieerd. Drie keer per jaar komen managers van grote zorginstellingen bijeen en wisselen uit wat zij (kunnen) doen op het gebied van verduurzaming binnen hun instellingen. Interessant! Ik maak verslag en kan gelukkig ook inhoudelijke meepraten. Ook maakte ik bijvoorbeeld het informatieblad over wijkondernemingen, voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. En een tijdje geleden interviewde ik twee medewerkers van Xtra, over het HR-beleid en de innovatieve manier waarop Xtra zijn beleid in de praktijk brengt. ' Geen papieren tijger' verscheen in werkgeversmagazine ZorgZijn Werkt. 

 

Heel lang geleden schreef ik onder andere over Halima, een inburgeraar die als vrijwillige gastvrouw in een verpleeghuis in de Schilderswijk werkte. Dat verhaal werd gepubliceerd in het AD. Voor de Kessler Stichting maakte in in 2011 en 2012 het jaarbericht, en eveneens in 2012 schreef ik voor Kesslers Jubileumkrant, samen met Carla van den Bergen van Dialoog Tekstbureau. Ook werkte ik tal van keren in opdracht van het HSS/MSS Den Haag, Wijkberaad Vruchtenbuurt en PEP Den Haag (voorheen HOF).